Favoriten bland buskar är mina gamla nyponbuskar. De har stått här i många år och gallras ur varje vår, annars blir de alldeles för täta. Innan jag fick många barn, brukade jag göra nyponsoppa av torkade nypon från busken och av vildnypon, men hjälp vilken tid det tog att rensa och torka ...
Ett år, när jag väntade mitt tredje barn, hade jag precis avklarat årets skörd av nypon då det knackade på dörren. Det var min underbara granne nere i Göljaryd som ville lämna en liten gåva som tack för att han fått plocka nypon uppe på en av våra åkrar i Björka. Gissa vad det var? Jo, 15 liter orensade finfina bär som låg där och väntade på mina flitiga fingrar. Jag tackade matt för den vänliga gåvan, men när han hade gått kände jag tårarna trilla ner från mina kinder. Min stora flicka (som då var 3 år) undrade varför jag grät och när jag förklarat att jag bara var lite trött, klappade hon mej på kinden och släpade sedan både lillebror och den stora baljan med nypon ut till lekstugan. En stund senare blev det fest med sankakstårtor i alla former, dekorerade med massor av nypon. Hönsen fick resten och sedan dess köper jag färdig nyponsoppa....
Svartaronia är en nyare storfavorit! Bören går snabbt att plocka, busken är så röd och fin på hösten och den fyller ut perfekt i trädgården. Jag gör saft som blir blåsvart, nästan som blåbär, full av nyttigheter. Tänk bara på att plocka bären efter någon frostnatt eller släng de i frysen innan du gör saften, annars blir smaken lite kärv.
Jag lägger frusna bär i smoothie - supergott tillsammans med banan, avocado och valnötter eller mandel. Tillsätt valfri vit vätska efter tycke. (mjölk, yoghurt, havremjölk...)