Recept

Här publiceras bara höjdarrecept! (Jag bakar flera gånger i veckan, så ni kan lite på att dessa funkar..) 

Bröd för kroppen och knoppen
2 st. avlånga formar. 1,5 l.

Häll 1 liter kokande vatten över 9 dl. grovt rågmjöl. Låt stå över natten.

Nästa dag blandar du ihop: (lättast i assistenten)
  •  2 pkt. jäst med 2 dl. ljummet vatten
  • 1 msk salt
  • 1,5 msk stött fänkål (eller annan brödkrydda om du vill.)
  • 1,5 dl brödsirap
  • den skållade degen från igår
  • 1,5 l. vetemjöl special  (med fullkorn om du vill ha ett riktigt grovt bröd)
Jäs ca 1 timme, forma sedan 2 limpor och lägg i smörda formar. Jäs igen, ca.30 min.
Gräddas 1 timme längst ner i ugnen, 225 grader. Täck med folie om de ser väldigt mörka ut mot slutet. Låt svalna en stund i formen, stjälp sedan upp brödet upp och ner på galler. Lägg på en bakduk.
Brödet smakar gott i flera dagar och håller sig bra tack vare skållningen.

Rosmarinbröd
Ett härligt bröd som smakar och doftar medelhav!
Lös upp ett halvt paket jäst i 3 dl. ljummet vatten
Blanda i 1 tsk salt, 1 msk honung, 1 dl. olivolja, rivet skal från en citron
 1 ägg och 1/2 dl. finhackad rosmarin.
Använd vanligt vetemjöl, 8- 9 dl.
 Arbeta dagen kraftigt och jäs upp till två timmar. 
Baka ut bröden till valfri form. Jag brukar göra ganska platta bröd som jag sedan gör flera hål i med fingret precis innan gräddningen.
Jäs bröden runt 20 min. när du bakat ut dem.
Pensla med ägg och strö över grovsalt.
Grädda i 250 grader, 10-15 min beroende på brödstorlek
  • Variera brödet med att trycka i stora svarta oliver innan gräddningen!
  • Prova att blanda i solrosfrön i degen. Det ger en nötig och god smak.

CHILIAIOLI
Chilin på bilden odlar jag varje år. Den blir som en fin sommarkrukväxt i köksfönstret. Sent på hösten tar jag nya frön och sparar till nästa år. Sorten heter Ramarazz, eller ngt. liknande, med frukter i alla möjliga härliga färger. Superfin!
2 stora vitlöksklyftor

1 lime
2 äggulor
2 och en halv dl. raps eller solrosolja. INTE olivolja.
1 liten bit chilifrukt, beroende på styrka.
Pressa limen och vitlöken i en rymlig skål
Tillsätt äggulorna och rör droppvis ner oljan
Smaka av med salt, peppar och finhackad chili